loader

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή 7:30 – 21:00
Σάββατο 7:30 – 15:30
Κυριακή – Κλειστά

Πληροφορίες επικοινωνίας

Τηλ.: +30 215 560 1310
Mail: info@city-doctors.gr
Διεύθυνση:
Λεωφόρος Βουλιαγμένης 224,
Άγιος Δημήτριος – 173 43, Αθήνα (Πλησίον ΜΕΤΡΟ ΔΑΦΝΗ)
3ος όροφος

Πρωτοποριακες Υπηρεσιες

STRESS ECHO – Δυναμικό Ηχοκαρδιογράφημα

Το δυναμικό ηχοκαρδιογράφημα Stress Echo αποτελεί μια εξειδικευμένη τεχνική που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και την εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας. Είναι πολύ διαδεδομένη τεχνική στις ευρωπαϊκές χώρες ήδη από το 2005, έχοντας αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το Test κοπώσεως.

Στον εξεταζόμενο τοποθετείται αρχικά φλεβοκαθετήρας στο χέρι, καθώς και ηλεκτρόδια στο θώρακα για συνεχή καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Μετά τη σύνδεση με τα monitors, διενεργείται μια ηχοκαρδιογραφική μελέτη ηρεμίας (μελέτη αναφοράς). Ο εξεταζόμενος σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης είναι ξαπλωμένος στο εξεταστικό κρεβάτι, όπως ακριβώς και όταν κάνει Triplex καρδιάς. Το Stress ή αλλιώς «κόπωση» προκαλείται με τη χορήγηση ειδικού φαρμάκου (δοβουταμίνη) ενδοφλεβίως και όχι με βάλιση σε κυλιόμενο διάδρομο. Η δόση της χορηγούμενης δοβουταμίνης αυξάνεται σταδιακά, κάνοντας την καρδιά να χτυπά έντονα και γρήγορα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη διάρκεια της άσκησης.

Σε κάθε στάδιο της δοκιμασίας, ο καρδιολόγος διενεργεί ηχοκαρδιογράφημα, όπως στο Test κοπώσεως. Το δυναμικό ηχοκαρδιογράφημα ολοκληρώνεται όταν επιτευχθεί ο στόχος της μέγιστης καρδιακής συχνότητας που προβλέπεται για την ηλικία του ασθενούς.

Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη, ο εξεταζόμενος παραμένει ξαπλωμένος για μερικά λεπτά μέχρι να επανέλθει η καρδιακή συχνότητά του στα φυσιολογικά επίπεδα και στη συνέχεια αφαιρείται ο φλεβοκαθετήρας. Ο εξεταζόμενος παραμένει στην αίθουσα αναμονής και λαμβάνει μέσα σε 20 λεπτά το πόρισμα της μελέτης από τον ιατρό που διενήργησε τη μελέτη.

Στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει χωρίς κανέναν περιορισμό στο καθημερινό του πρόγραμμα (εργασία, σπίτι, οδήγηση) ή να φάει και να πιει οτιδήποτε.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟ STRESS ECHO

Γιατί Stress Echo και όχι Test κοπώσεως;

Συγκριτικά με το Test κοπώσεως, το Stress Echo έχει πολύ υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια και σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, πλέον προτιμάται έναντι του Test κοπώσεως σε ασθενείς με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, κληρονομικό ιστορικό κ.α.) ή ασθενείς με ήδη γνωστή στεφανιαία νόσο (μπαλονάκι – stent, bypass, παλαιό έμφραγμα του μυοκαρδίου). Επίσης, ενδείκνυται σε ασθενείς που δεν μπορούν να περπατήσουν γρήγορα σε κυλιόμενο διάδρομο ή έχουν αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας.

Πόσο διαρκεί η εξέταση;

Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 20 λεπτά. Ο συνολικός όμως χρόνος στο ιατρείο είναι μία ώρα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για τη λήψη του ιστορικού, την τοποθέτηση του φλεβοκαθετήρα, τη σύνδεση με τα monitors και τις μετρήσεις.

Σε τι διαφέρει το Stress Echo από το Σπινθηρογράφημα Μυοκαρδίου;

Οι δύο τεχνικές έχουν περίπου ίδια διαγνωστική αξία. Η διαφορά τους είναι στο Stress Echo ο εξεταζόμενος δεν εκτίθεται σε ακτινοβολία συγκριτικά με το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου όπου η δόση ακτινοβολίας ισοδυναμεί με 200 ακτινογραφίες θώρακος. Έτσι ο εξεταζόμενος μπορεί να επιστρέψει μετά το τέλος της εξέτασης στο σπίτι του, χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν συγγενικά πρόσωπα λόγω ακτινοβολίας.

Υπάρχουν παρενέργειες από το σκιαγραφικό;

Το σκιαγραφικό που χρησιμοποιείται δεν έχει σχέση με τα σκιαγραφικά άλλων εξετάσεων π.χ. αξονικής τομογραφίας. Δεν είναι τοξικό και δεν έχει καμία αντένδειξη στη χρήση του (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια). Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με τα κατάλληλα φάρμακα και το προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη Δοβουταμίνη;

Η δοβουταμίνη μπορεί ορισμένες φορές να προκαλέσει μούδιασμα ή «ζέστη» στο κεφάλι και τα άκρα ή ναυτία ή τρέμουλο. Τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά και εξαφανίζονται 3-4 λεπτά μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Μπορώ μετά την εξέταση να γυρίσω στη δουλειά μου ή να οδηγήσω;

Ναι. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το καθημερινό σας πρόγραμμα ή φαγητό.